Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája

Nyitott Karral várunk! Szerezz Junior Mérnöki Diplomát a Mérnöki Karon! Szeptember utolsó péntek estéjén korhatárra való tekintet nélkül várunk minden érdeklődőt a Mérnöki Kar laboratóriumaiban!

Tovább

Hlavay József Diákkonferencia

Hlavay

Versenyünk célja, hogy minél inkább észrevegyétek, hogy a fizika és a kémia körülvesz bennünket. A feladatok nem szokványosak, sokszor kísérletekhez, jelenségekhez kötődnek.

Tovább

HÍVD MEG A MÉRNÖKI KART AZ ISKOLÁDBA!

Tudományos boszorkánykonyha

A program keretében a Mérnöki Kar professzorai, kutatói illetve PhD hallgatói egy tanóra keretében ismeretterjesztő előadást tartanak tudományterületük érdekes és új eredményeiről.

Tovább

Junior diploma

Junior Diploma

A műszaki és természettudományok iránt érdeklődő vagy egyszerűen csak kíváncsi középiskolás osztályoknak, illetve csoportoknak lehetőséget biztosítunk, hogy végigjárják és néhány kísérletbe bekapcsolódva megismerjék a Mérnöki Kar tudományos műhelyeit.

TovábbFelvehető kurzusok listája

KE2016 fejlec k

Kurzus 1. – Az anyagtudomány műhelytitkai
Dr. Korim Tamás, Anyagmérnöki Intézet, C épület 3. emelet
Kurzus időtartama: 60 perc
Max. létszám/alkalom: 20 fő

CSI Veszprém - Helyszínelünk az elektronmikroszkóppal
Működött-e a kerékpár világítása a baleset pillanatában? Rálőttek-e az éjjeliőrre? Miért szakadt le a kisteherautó kereke? Megtörtént esetek a közelmúltból. A pásztázó elektronmikroszkóp az anyagok mikroszerkezetének vizsgálatára alkalmas berendezés, amellyel nagy nagyításban megjeleníthető az anyagok szerkezete, és mérhető az elemi összetétele. A szupravezetőktől a bűnjelekig, a kerámiáktól a rovarokig bármit vizsgálhatunk pásztázó elektronmikroszkóppal. Működés közben bemutatjuk az elektronmikroszkópot, valamint bűnügyi technikai, biológiai és anyagtudományi mintákat.

Számítógépes röntgentomográfia, avagy a „röntgenszeme van” kifejezés a valóságban
Kíváncsi vagy, mi van egy tárgy belsejében, hogyan épül fel annak belső szerkezete? Mi a teendő, ha ezeket tudni szeretnéd, de semmiképpen nem akarod a mintát összetörni, károsítani? Van megoldásunk! Természetesen ez a legkorszerűbb roncsolásmentes anyagvizsgálati technika jóval többre képes, mint arra, hogy megmutassa, mit rejt egy Kinder-tojás belseje. Olyan vizsgálati módszer ez, amivel a minták károsítása, időigényes és költséges előkészítése nélkül háromdimenziós kép előállításával információt kaphatunk a tárgyak belső felépítéséről, az anyaghibákról, a rejtett tartalmakról.
Ha gondolod, hozz magaddal egy Kinder-tojást, felbontás nélkül megnézzük, mi van benne!

 
Kurzus 2. - A vegyész kobold egy napja
Szabóné dr. Bárdos Erzsébet, Tóth Ádám
C épület, Bodor terem
Kurzus időtartama: 60 perc
Max. létszám/alkalom: 40 fő

Ébresztő (5 órakor) Tej, kávé vagy vaniliás tej reggelire? A reggeli csúcsforgalomban rosszul működik a közlekedési lámpa, s közben még a rendőr is megszondáztatja kis koboldunkat. Így csak lifttel tud feljutni a munkahelyére, ahol színváltó harisnyát készít! Munka közben nagyon elfárad, s már alig várja, hogy megszólaljon a munkavégét jelző kürt. Az ebédre felszolgált színváltós leves és a desszert: madártej tejszínhabbal igazi felüdülést jelent számára. Délután jól esik egy kicsit dolgoznia a kertben a sünikék között, utána néhány órát az edző teremben is eltölt, majd jót focizik a barátaival.
Az esti mese után nem tér nyugovóra, hanem betér egy közeli étterembe, ahol a flambírozott kaviár mellé színváltós koktélt fogyaszt. Lefekvés előtt megnézi a „A pokol kapuja” című filmet, így nem csoda, ha rosszat álmodik, de azért elalvás előtt bejegyzi a Facebook oldalára: „Bomba jó a kémia!”

 
Kurzus 3. – Hiszem, ha látom - Látni a láthatatlant
dr. Nagy Georgina, Környezetmérnöki Intézet, C épület 4. emelet 426.
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 12 fő

Sokféleképpen nézhetjük a világot. Megfigyelhetjük a nyilvánvalót, a szabad szemmel látható valóságot, ahol a minket körülvevő tárgyaknak jól megkülönböztethető alakjuk és formájuk van, vagy mélyebbre áshatunk a felszín alá, ahol egy alternatív valósággal találkozhatunk, melyben nem a fény és az árnyék az uralkodó hanem a hideg és a meleg. Ez az infravörös hőtérképezés, melynek segítségéve láthatjuk a hőt. Alkalmazási területei az egészségvédelemtől a retusáláson át a tűzvédelemig terjed, így semmi nem marad láthatatlan.

 
Kurzus 4. – Hallom? Nem hallom? Támad a zaj!
dr. Domokos Endre, Környezetmérnöki Intézet, C épület 4. emelet 428.
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 12 fő

Kíváncsi vagy Veszprém egyetlen süketszobájára? Tudni szeretnéd, milyen hangosan tudsz kiáltani? Vagy az érdekel, hogyan működik a Készenléti Rendőrség hangágyúja? Ha érdekel városunk legnagyobb környezeti problémája, a zajszennyezés, akkor gyere el a Környezetmérnöki Intézet interaktív bemutatójára.

 
Kurzus 5. - Kőolaj, a „fekete arany”, avagy mi van a csőben és a cső végén
Solyomosi Péter, Sági Dániel, MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék, D csarnok
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 30 fő

A korszerű belsőégésű motorok hajtása csak kiváló minőségű, környezetbarát és nagy energiatartalmú motorhajtóanyagokkal (motorbenzin, dízelgázolaj) lehetséges. A MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék több évtizedes tapasztalatokkal, továbbá hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkezik mind a kőolajalapon, mind a megújuló forrásból származó motorhajtóanyag komponensek minőségének fejlesztésében. A kurzus hallgatói a felújított termékvizsgáló laboratóriumban és kísérleti csarnokban megismerkedhetnek a motorhajtóanyag komponensek előállítására és minőségfejlesztésére alkalmazott nagynyomású katalitikus reaktorrendszerrel, valamint a termékek minősítésére használt analitikai és alkalmazástechnikai módszerekkel.

 
Kurzus 6. – Szenzorok a mechatronikában, avagy hogyan érzékelik a robotok a külvilágot
Teiermayer Attila és Molnár Gergely, Fizika és Mechatronika Intézet, C J010 mechatronika laboratórium
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 20 fő

A kurzuson részt vevők gyakorlati bemutatón keresztül tapasztalhatják meg az érzékelés gépi változatát. Megismerhetik az induktív, kapacitív, ill. optikai távolságérzékelést, hogyan detektálhatjuk egy motor tengelyének elfordulását, egy fémlap elhajlását. Egy működő robotkaron megfigyelhetik ezek együttes működését. Végül ultrahangos hangszóró és mikrofon segítségével modellezzük a Michelson-féle interferométert. Ezen az elven működő kísérletekkel derült ki, hogy nem létezik a mindenséget kitöltő éter, és ezen az elven mutatták ki nemrég a gravitációs hullámok létezését.

 
Kurzus 7. - "A jövő autója, önvezető gokart
Dr. Enisz Krisztián, Gépészmérnöki Intézet, Járműmechatronika Intézeti Tanszék, Járműmechatronika Labor, J003-as műhely
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alakalom: 15 fő

"Okostelefon, okostévé, okosóra... okosautó?! A vezető autógyárak jóslata szerint a 2020-as évre már forgalomba állhatnak az első félautomata személygépkocsik. Ez már a jövő vagy csupán fikció? Egyáltalán mitől lesz okos az autó, és hogyan működik?
Az interaktív foglalkozás során a résztvevők egy saját fejlesztésű automatizált gokart bemutatásán keresztül ismerkedhetnek meg a jövő közlekedési eszközével. A jövő most kezdődik!"

 
Kurzus 8. – Laboratórium a természetben
Hubai Katalin, Limnológia Intézeti Tanszék, N épület földszint
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 20 fő

Az érdeklődők betekintést kaphatnak a természetben lejátszódó biológiai folyamatokba. Megismerkedhetnek felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal, például a bolharákokkal, vagy vízi skorpiókkal. Betekintést nyerhetnek a mikroszkopikus algák gyűjtési és határozási módszereibe, megtudhatják miért csúszós a strandon a lépcső vagy, hogy miért jelenthet problémát egy tó életében egy új algafaj elszaporodása. Megfigyelhetik a különböző élelmiszereken (gyümölcs, kenyér) megtelepedő mikroorganizmusokat és megfejhetik a "fáraó több ezer éves átkát". Beleshetnek egy madárodú belsejébe, és megnézhetik hogyan oldanak meg feladatokat a széncinegék. Kézbe foghatják a Balaton-felvidék kőzeteit és az elmúlt időszak néhány vulkánkitörésének képződményeit. A legkisebbek pedig maguk által készített mini vulkán kitörését is nyomon követhetik.

 
Kurzus 9. - Színes varázslatok
Szánti-Pintér Eszter, dr. Csonka Róbert, dr. Farkas Gergely, Szerves Kémia Intézeti Tanszék, N épület 4. emelet hallgatói labor
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 20 fő

A gyümölcsök, zöldségek, virágok színét különböző szerves anyagok adják. A kurzus folyamán megvizsgáljuk, hogy ezeket a színeket milyen módon lehet megváltoztatni vagy eltüntetni. Bemutatjuk, hogyan lehet a vöröskáposzta levének segítségével színes képet festeni, vagy láthatatlan anyagokat láthatóvá tenni.
A kurzus második felében további látványos kísérleteket mutatunk be.
Az alkálifémek (pl. lítium, nátrium, kálium) igen nagy reakcióképességű elemek. A különböző kísérletek során megvizsgáljuk ezen elemek fizikai tulajdonságait és reaktivitásukat látványos, akár fény és hangjelenséggel járó kémiai reakciókban. Fémek (kobalt, mangán, réz) reakciói aminosavakkal, avagy testünk építőköveivel. Hogyan látják a gépek (spektrofotométerek) a színeket

 
Kurzus 10. - Ionizáló és nemionizáló sugárzások környezetünkben
Dr. Tóth-Bodrogi Edit, N épület földszint, Radiokémiai és Radioökológiai Intézet
Kurzus időtartama: 30 perc
Max. létszám/alkalom: 20 fő

A különböző típusú elektromágneses sugárzások behálózzák környezetünket, hiszen az égbolt kékjétől, a szivárvány színeitől a mobiltelefonon át az ionizáló sugarakig terjedő fizikai jelenségek összessége életünk minden pillanatát meghatározza. A természetes és mesterséges eredetű elektromágneses expozíció mindennapi kényelmes életünk szerves részévé vált, hiszen kit nem ejt kétségbe például egy kis áramszünet? Az elektromágneses spektrum különböző tartományai különböző hatást fejtenek ki mind a környezetre, mind pedig az emberre nézve. Ahhoz, hogy ezek hatását értelmezhessük, fontos, hogy tisztában legyünk a természettudományok alapvető kérdéseivel. „Miért kék az ég? Miért égünk le a napon? Ehetők-e a sugárkezelt élelmiszerek? Aludhatok-e a mobilommal? Mi az a CT / PET vizsgálat? Féljünk-e az orvosnál? Mekkora sugárterhelést kapunk?” Bemutatónk során ehhez hasonló kérdésekre adjuk meg a választ, a résztvevők rövid áttekintést kapnak az ionizáló és nemionizáló sugárzásokról, megismerkedhetnek a természetes sugárterhelés mértékével, főbb forrásaival, valamint a fontosabb mesterséges forrásokkal. Gyakorlati példákon szemléltetjük, s tesszük láthatóvá az egyébként láthatatlan, s ebből kifolyólag misztikus sugárzásokat, miközben a hallgatóság választ kaphat felmerülő kérdéseire.

Kutatók éjszakája galéria

Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013
Kutatók Éjszakája 2013

Dékáni vezetés

ns

Dr. Németh Sándor dékán
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C134
telefon: 88/624-000, 6076
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ct

Dr. Horváth Krisztián oktatási és akkreditációs dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-743
Analitikai Kémia Intézeti Tanszék C419
telefon: 88/624-000,6092
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ns

Dr. Abonyi János tudományos és stratégiai dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C239
telefon:88/624-000, 6078
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ns

Dr. Kurdi Róbert gazdasági dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Környezetmérnöki Intézet, C407/1
telefon: 88/624-000, 6024, 4017
mobil: 30/410-6176
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A kari vezetés munkatársai

Pados Alexandra

Pados Alexandra ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-294
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ja

Fekete Rita ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-743
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gyurikáné Luteránus Éva

Gyurikáné Luteránus Éva ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-746
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MD IMG 5546

Major Dóra ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-700
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.