Anaerob biofilmes biogáz termelés

Az anaerob fermentációnak számos előnye ismeretes, többek között biztosítja a szerves hulladékok trágyaként való felhasználásának lehetőségét, csökkenti az elhelyezendő anyag mennyiségét, a szaghatásokat és a patogének mennyiségét az iszapban. Az anaerob fermentációnak gazdasági szempontból hasznos terméke a biogáz, melyet megújuló energiaforrásként tartanak számon.

Bővebben: Anaerob biofilmes biogáz termelés

Mikrobális üzemanyagcellák

A mikrobiális üzemanyagcellák – rövidítve MÜC – olyan bio-elektrokémiai eszközök, amelyek működésekor mikrobák szerves anyagot oxidálnak és így termelnek elektromosságot. Az anód térben élő mikroorganizmusok az oxidáció során elektronokat adnak le, amelyek a katódhoz vándorolva áramot hoznak létre. Ezek a mikrobiális cellák tehát a biomasszából közvetlenül elektromos áramot képesek szolgáltatni, s így teljességgel hulladékmentes „zöld" eljárással, kíméletes körülmények között megújuló „bio"-energiát állítanak elő.

Bővebben: Mikrobális üzemanyagcellák

Biohidrogén előállítása

A hidrogén biológiai módszerekkel történő előállítása manapság a bioenergetika egyik legfelkapottabb területe, hiszen a hidrogén a környezetbarát jellemzői és magas energiatartalma miatt meghatározó szerepet kaphat a jövő fenntartható fejlődésének kialakításában.
 
Ehhez azonban a biohidrogén technológiát még tovább kell fejleszteni, s az előállítás és a tisztítás kérdése a leglényegesebbek között található.

Bővebben: Biohidrogén előállítása

Kutatás