Kutatási Infrastruktúrák

Membrános Gázszeparáció Kutató Labor

A membrántechnika egyik leggyorsabban fejlődő részterülete a membrános gáz szeparáció. Magyarországon egyedül ez a kutatási infrastruktúra kínál lehetőséget gázszeparációs membránok, membrán modulok vizsgálatára. Lehetőség van kis és nagynyomású vizsgálatokra szakaszos és folyamatos mérésekre. A membránok mérete néhány cm2-től akár a m2-es tartományig változhat. A KI rendelkezik megfelelő gáz analitikai háttérrel így tiszta gázok gázkeverékek és valós ipari gázminták is vizsgálhatóak.

Kapcsolattartó: dr. Nemestóthy Nándor

BMEKI Fermentációs Kutató Labor

A biotechnológia egyik legfontosabb alkalmazott ágazataként nyilvántartott biomérnöki tudományhoz kapcsolódó méréseket, kísérleteket lehet megvalósítani ebben az egységben. A labor rendelkezik a steril munkához és a mikrobák szaporításához szükséges felszerelésekkel, s különféle fermentorokkal, bioreaktorokkal, valamint az elengedhetetlen szakértői gárdával.

Kapcsolattartó: Bélafiné dr. Bakó Katalin


Integrált Biokatalízis Kutató Labor

A membrános szeparációs lehetőséggel kombinált biorektor lehetőséget ad önmagában egy enzimes reakció paramétereinek vizsgálatára. Membrán szeparációs egységgel kombinálva biztosítja a reakcióban keletkezett termékek eltávolítását. Pervaporáció esetében a membrán anyagának és jellegének (hidrofil, hidrofób) akár több komponens egyidejű elválasztását biztosíthatja, és így a szakaszos mellett folyamatos rendszer tanulmányozására nyújt lehetőséget.

Kapcsolattartó: Dr. Gubicza László
Kutatási Infrastruktúra Kutatási Infrastruktúrák