Szakjaink

Felvételizőknek

A 2013-2016 közötti időszakra a Kutató Kar minősítésben részesített Mérnöki Kar a mérnökképzés hagyományaira építve a műszaki és természettudományok elismert oktatási és kutatási központjává nőtte ki magát az elmúlt 65 évben...

Tovább

Nyílt napok, rendezvények

Felvételizőknek

Az érdeklődő középiskolások a Mérnöki Kar oktatóitól, hallgatóitól kérdezhetnek a szakok önálló standjainál, bepillanthatnak kutatóműhelyeink munkájába, illetve megismerkedhetnek a hallagatói élet számos színterével...

Tovább

Duális képzéseink

Felvételizőknek

A duális képzés az alapképzés egy fajtája, jóval több szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy az egyetemi képzés ideje alatt egy vállalatnál helyezkedsz el, akinél évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot szerzel...

Tovább

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Tehetséggondozó program keretében támogatjuk a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokat, illteve mentorprogrammal segítjük hallgatóink tanulmányait...

TovábbJelentkezés a Mérnöki Kar duális képzéseire

question-mark 1

A duális képzés az alapképzés egy fajtája, jóval több szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy az egyetemi képzés ideje alatt egy vállalatnál helyezkedsz el, akinél évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot szerzel. A képzésed teljes ideje alatt szakmai munkát is végzel, amelyért 3,5 éven keresztül fizetést is kapsz.

  

MIÉRT ÉRDEMES DUÁLIS ALAPKÉPZÉST VÁLASZTANOD?

  • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
  • a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
  • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet
  • az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz akár a vállalatnál, vagy más cégeknél kedved szerint.

 

 

A válaszok megtekintéséhez kattints a kérésekre!

HOGYAN ÉPÜL FEL A DUÁLIS KÉPZÉS?

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlat mennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a „hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni és itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak.
Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a képzési idő alatt, szünetekben, vizsgaidőszakokban a gyakorlati idődet a cégeknél fogod tölteni.

 

A GYAKORLATI KÉPZÉSÉRT JÁR FIZETÉS?


A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 65%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát a vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban egyaránt megkapod.

 

HOGYAN LEHET DUÁLIS KÉPZÉSEKRE JELENTKEZNI?


Az általános felvételi eljárás keretében jelentkezz az általad választott alapszak(ok)ra a felvi.hu honlapon.

A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteiről és időpontegyeztetés céljából  e-mailben fogunk megkeresni. A vállalati felvételi eredményét még a sorrendmódosítás előtt, legkésőbb július 3-ig megtudod.

 

HÁNY HELYRE JELENTKEZHETEK?


Szakonként legfeljebb három jelentkezés adható be.

 

A JELENTKEZÉSNEK VAN KÖLTSÉGE?


A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

 

MENNYIBE KERÜL A DUÁLIS KÉPZÉS?


Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod itt ), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt. Természetesen a cél, hogy az állami helyre bekerülj.

 

MIT FOGOK CSINÁLNI A KIVÁLASZTOTT CÉGNÉL?


A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését, a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik. Részt veszel a cég saját képzésein is.

 

MI TÖRTÉNIK, HA SIKERTELEN A VÁLLALATI FELVÉTELI?


A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján, vagyis „csak” a duális formára nem nyersz felvételt.

 

MI TÖRTÉNIK, HA NEM SIKERÜL A KÖZPONTI FELVÉTELI?


A duális képzés az alapképzésen belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

 

MEGGONDOLHATOM MAGAM "MENET KÖZBEN"?


Igen, többször is van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Érdemes tehát megpróbálni a felvételit, a döntést meghozhatod augusztusban is.
Emellett a beiratkozás után is bármikor dönthetsz úgy, hogy „ki akarsz szállni” a duális képzésből, ilyenkor kérhetsz átsorolást a „hagyományos” szakra.

 

KELL BÁRMILYEN ELKÖTELEZŐDÉST VÁLLALNOM A CÉG FELÉ?


Nem.

 

A CÉG FELMONDHATJA A SZERZŐDÉST?


Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha a hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

 

KINEK AJÁNLOTT A DUÁLIS KÉPZÉS?


A duális képzési forma az ambiciózus, szorgalmas, nagy teherbírású fiataloknak ajánlott. Akik többet szeretnének elsajátítani az egyetemi tananyagnál, akik már a képzésük során szeretnének jó kapcsolatot kialakítani partner vállalatainkkal, több szakmai gyakorlatra vágynak, megalapozva a későbbi munkavállalást.

 

 

JELENTKEZÉS A DUÁLIS KÉPZÉSRE

 

A duális képzésre való jelentkezéshez pályázatot kell összeállítani, melynek egyik eleme egy Jelentkezési adatlap, másik eleme pedig egy kézzel írt motivációs levél, melyeket egy online felületen kell feltölteni. A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak. A vállalat joga kiválasztani a jelentkezők közül kivel kíván együtt dolgozni. A vállalati felvételi eredményről a jelöltek a sorrendmódosítás határideje előtt tájékoztatást kapnak, legkésőbb július 3-ig.

 

Tehát a pályázat részei:

  • Jelentkezési adatlap
  • Motivációs levél
  • A félévi jegyeket igazoló bizonyítvány másolata
  • Érettségi bizonyítvány másolat (ha rendelkezésre áll)
  • Technikusi bizonyítvány másolat (ha rendelkezésre áll)
  • Nyelvvizsga bizonyítvány másolat (ha rendelkezésre áll)

 

 

A jelentkezési adatlap
A Jelentkezési adatlap számos olyan kérdést tartalmaz, amit a központi felvételi eljárás során a felvi.hu-ra már meg kellett adni. Mi az oka, hogy most újra közölni kell azokat? Az egyetem szigorú adatvédelmi rendszerrel dolgozik, a jelentkezőről, illetve később a hallgatóról, annak hozzájárulása nélkül semmilyen információt nem adhat ki harmadik félnek. A vállalati partnereknek azonban a felvételi eljárás során a jelentkezők azonosítására szüksége van azok adataira, melyeket ugyanúgy kezelik, mint egy munkafelvétel során.
Letölthető adatlap

 

 

A motivációs levél
Partnereink kézzel írt motivációs levelet kérnek, melyet pdf formátumban kell feltölteni. A motivációs levélben ki kell térni az eddigi tanulmányokra (szakmai tárgyakra). Jelölt miért választotta a szakot, miért választotta a duális képzési formát? Milyen előnyöket vár a duális képzési formától? Milyen korábbi ismeretei vannak a megjelölt vállalatról, annak tevékenységéről, termékeiről és azok felhasználhatóságáról? A motivációs levél egy-másfél oldalas legyen.

 

 

Határidő
A duális pályázat benyújtási határideje: 2019. április 28. A vállalati felvétel további rendjéről a jelölt 2019. július 5-ig kap értesítést a vállalattól.


Duális partnereink

Kérdéseivel forduljon Utasi Anetthez (This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 30/648-9020).

Eredményes felvételt kívánunk, remélve, hogy szeptemberben hallgatóink között köszönthetünk!


További információ

 

lablec Szechenyi2020 2

Dékáni vezetés

ns

Dr. Németh Sándor dékán
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C134
telefon: 88/624-000, 6076
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ct

Dr. Horváth Krisztián oktatási és akkreditációs dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-743
Analitikai Kémia Intézeti Tanszék C419
telefon: 88/624-000,6092
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ns

Dr. Abonyi János tudományos és stratégiai dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C239
telefon:88/624-000, 6078
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

dr. Kurdi Róbert

Dr. Kurdi Róbert gazdasági dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Környezetmérnöki Intézet, C407/1
telefon: 88/624-000, 6024, 4017
mobil: 30/410-6176
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A kari vezetés munkatársai

Pados Alexandra

Pados Alexandra ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-294
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ja

Fekete Rita ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-743
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gyurikáné Luteránus Éva

Gyurikáné Luteránus Éva ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-746
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MD IMG 5546

Major Dóra ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-700
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Felvételizőknek Duális képzés