Anyagmérnöki alapszak               

Anyagmérnöki Intézet

A cseréptől a porcelánig, a szupravezetőktől a fényvezető üvegszálig megtanítunk mindent, amire egy jó anyagmérnöknek szüksége van. Az anyagmérnök feladata az új anyagok tervezése, gyártása és elemzése, vizsgálata. Várjuk mindazokat, akiket érdekel a kerámiák, üvegek, kötőanyagok, szerves és szervetlen kompozit anyagrendszerek fejlesztése, tervezése, gyártása és felhasználási lehetőségei-nek kutatása. A 21. század a tudatosan tervezett tulajdonságú anyagok évszázada, készülj fel erre!

 

Szak megnevezése: Anyagmérnöki alapszak
Szakvezető:
Dr. Kristófné dr. Makó Éva egyetemi docens
A szakért felelõs intézet:
Anyagmérnöki Intézet

Elérhetõségek:

Anyagmérnöki Intézet
8201 Veszprém, Egyetem u. 10.
Pf.. 158.
Szakvezető elérhetősége: +36-88/624-000/6065; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bővebb információ az intézet honlapján és facebook oldalán olvasható.

Tanulmányi ügyintéző:

Szommerné Kiss Erzsébet
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
(88) 624-769

Képzési formák a szakon:

Nappali tagozatos államilag finanszírozott 7 féléves BSc alapképzés
Nappali tagozatos, költségtérítéses 7 féléves BSc alapképzés

 

 A képzés célja


Az anyagmérnöki szakon olyan mérnökök képzése a cél, akik magas színvonalú anyagszerkezeti, anyagismereti, anyagvizsgálati és technológiai ismeretekkel, valamint természettudományos, műszaki és gazdasági képzettséggel rendelkeznek.
Az anyagmérnökök alkalmasak szerkezeti anyagok (kerámiák, üvegek, fémek, műanyagok) fejlesztésére, az anyagok tulajdonságainak vizsgálatára és megváltoztatására, valamint ezen anyagok minőségének biztosítására, a felhasználók igényeinek kielégítésére.

 

szupravezeto.jpg


 

Szupravezető kerámia felhasználása a CERN-ben

 

Az anyagmérnök feladata és lehetőségei

Az emberiség fejlődésének nagy korszakait a legfontosabb eszközök anyagáról nevezték el. A kőkorszak, bronzkor, vaskor emberei viszonylag kevés anyagot használtak. Ma nehéz helyzetben lennénk, ha egyetlen anyagról kellene elnevezni azt a kort, amiben élünk. A XX. század a fizika, az elektronika, számítástechnika évszázada volt. A további fejlődéshez egyre újabb szerkezeti anyagokra, funkcionális kerámiákra van szükség.

Az anyagmérnök feladata éppen az új, korszerű szerkezeti és funkciónális anyagok, kerámiák, üvegek, kötőanyagok, szerves és szervetlen kompozit anyagrendszerek fejlesztése, tervezése, gyártása és felhasználási lehetőségeinek kutatása.

Anyagmérnökök tervezték az űrsikló szerkezeti anyagait, hővédő pajzsát, vagy a szénszálas sílécet, a kerámia motorok, az emberi testbe építhető mesterséges csontok, az optikai kábelek, nagy keménységű szerszámok anyagait, sőt kerámia betétes csaptelepeket is. Így, ha érdekel, hogyan állítják elő a szupravezető és félvezető anyagokat az energiatakarékos belsőégésű motorokat; az emberi szervezetbe beépíthető szemlencséket, csípőprotéziseket, mesterséges csontokat, ha szeretnéd tudni, hogy e különleges fizikai tulajdonságok hogyan mérhetők, akkor válaszd ezt a képzési formát.

A Pannon Egyetemen (korábban Veszprémi Vegyipari Egyetemen) több mint 60 éve képeznek anyagmérnököket (korábban szilikát szakirányú vegyészmérnököket), illetve több mint 20 éve szilikátipari gépészmérnököket. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Magyarországon nagy szükség van fiatal, korszerű ismeretekkel rendelkező anyagmérnökökre.
Végzett szakembereink több kedvező álláslehetőség közül választhatnak, elhelyezkedési gondjaik nincsenek, a munkaerőpiac felvevőképessége a végzett anyagmérnökeink számánál lényegesen nagyobb. Végzett anyagmérnökeink hagyományos és különleges tulajdonságú szerkezeti és funkcionális anyagokat (pl. optikai-, fotokróm-, biztonsági üvegeket, üvegkerámiákat, környezetbarát cementeket; fémeket és ötvözeteiket; piezoelektromos-, hőtechnikai-, szupravezető-, optikai-, és biokerámiákat, porcelánt; műanyagokat és kompozitokat) gyártó üzemekben töltenek be felső és középvezető pozíciókat hazánkban és külföldön egyaránt.

Képzés

Az alaptárgyak (matematika, fizika, kémia, stb.) mellett diákjaink megtanulják a korszerű tervezési, gyártási módszereket, a nanotechnológia alapjait, megismerik a kompozitok, szupravezetők, biokerámiák, félvezetők, optikai szálak, intelligens anyagok, polimerek elméletét és gyártását.

A korszerű funkcionális anyagok mellett természetesen szerepelnek a tananyagban a hagyományos anyagtechnológiák, szilikátipari műveletek is. Diákjaink elsajátítják a korszerű szerkezetvizsgáló módszerek elméletét és gyakorlatát, akár addig a szintig is, hogy maguk kezelhetik a bonyolult, drága műszereket.
A tanulmányok ötödik félévétől kezdve szakirányokat lehet választani:
  • kerámia
A kerámia kifejezés napjainkra jóval túlhaladta a klasszikus kerámiai termékek, pl. a porcelán fogalmát. Az igaz, hogy minden porcelán kerámia, ám nem minden kerámia porcelán, sőt! A Kerámia szakirányon hallgatóink megismerkednek a hagyományos és high-tech üvegek (pl. fény hatására sötétedő, ún. fotokróm üvegek), tűzálló- és hőszigetelő anyagok, kötőanyagok (pl. kis emissziójú-, vagy éppen atomerőművi célokra felhasználható cementek), hagyományos- és műszaki kerámiák (szupravezetők, átlátszó kerámiák, diesel koromszűrők), kompozit anyagok előállítási technológiáival, gyakorlati alkalmazásukkal.     keramia_hosugarzo_lampa.jpg
  • anyagvizsgáló
Bármely anyagrendszer csak akkor használható biztonsággal a gyakorlatban, ha annak fizikai-, kémiai sajátságai ismertek. Az Anyagvizsgáló szakirányon a hallgatók megismerkednek a korszerű vizsgálati módszerekkel és azok alkalmazási technikáival. Képesek lesznek olyan, nagy bonyolultsági fokú berendezések működtetésére, mint pl. az elektronmikroszkóp, a röntgendffrakciós analizátor, a különböző spektrométerek, vagy éppen a szoftveres vezérlésű hajlító-, nyomó-, szakítógép.
Ezen ismeretek birtokában, végzett hallgatóink a minőségellenőrző-, ill. a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumok nélkülözhetetlen szakembereivé válnak
 

fenymikroszkop.png

Ultra nagy felbontású fénymikroszkóp

 
  • műanyag
A műanyagok az élet minden területén megtalálhatók és napjainkban megkerülhetetlen a használatuk. A Műanyag szakirányon a hallgatók megismerik a polimerek és műanyagok jellegzetes tulajdonságait, viselkedését, a kismolekulatömegű anyagok és a műanyagok közötti hasonlóságokat és különbségeket, a makromolekuláris kémia fontosabb kérdéseit, a műanyagfizikai alapokat, a műanyagfeldolgozás alapvető szempontjait, az alkalmazási területeket, és a műanyagok újrafeldolgozásával és környezeti hatásával kapcsolatos kérdéseket.
Ezen ismeretek birtokában, végzett hallgatóink a műanyagokat, gumikat stb. gyártó cégek, a minőségellenőrző-, ill. a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumok meghatározó szakemberei lesznek.
  Laminált Szénszál-Kevlar szövet alapú hajóvitorla
Laminált Szénszál-Kevlar szövet alapú hajóvitorla
Egyre szaporodó felkéréseinkre alapozva rövidesen új, „igazságügyi anyagvizsgáló” tantárgyi modul bevezetését tervezzük. Ennek keretében olyan ismeretek átadása a cél, amelyek elsajátításával, végzett hallgatóink a bűnügyi szakterületen találhatnak állást maguknak.

Széleskörű ipari kapcsolatainknak köszönhetően hallgatóink ipari szakemberek szakmai előadásait hallgathatják, és rendszeresen részt vehetnek gyárlátogatásokon is, így az elméletben megtanult gyártástechnológiákat működés közben is megismerhetik. Nyári szakmai gyakorlatok keretében bekapcsolódhatnak a mérnöki feladatok, problémák megoldásába és a későbbiekben akár a szakdolgozatukat is készíthetik ipari együttműködéssel. Tapasztalataink szerint a szakmai gyakorlat helye később a munkahely is lehet.


Szakdolgozati témákról bővebben

Az anyagmérnöki tanulmányok mellet más szakok órái is látogathatók, így a rátermettek egyszerre akár két diplomát is szerezhetnek.Eszközök lehetőségek


A tulajdonságok elsősorban az anyagok összetételétől függenek. Ezért az anyagmérnök számára nélkülözhetetlenek a különféle vizsgálóberendezések. Intézetünk az ország egyik legjobban felszerelt intézete. A szokásos előkészítő és vizsgáló berendezések mellett a következő eszközöket és módszereket használhatják a hallgatóink:

 
 
sem.png
 

fény és elektormikroszkópok,
röntgendiffraktométer,
termikus analizátorok,
lézeres szemcseméret-elemző,
szilárdságvizsgáló berendezések,
röntgenfluoreszcens spektrométer,
színmérő,
mikrokeménység meghatározó berendezés,
hővezetőképesség-mérő berendezés.

Bővebb információ

Egyik korszerű berendezésünk ez a számítógépes vezérlésű, környezeti üzemmódban működtethető, intelligens elektronmikroszkóp és röntgenanalizátor, amely alkalmas az összetétel és a mikroszerkezet egyidejű vizsgálatára. 

Az alapszakos hallgatók által megpályázható külföldi részképzések, ösztöndíj lehetőségek:
SOCRATES, ERASMUS programokban, németországi, angliai partner egyetemeinknél (TU Bergakademie Freiberg, és University of Dundee).


Együttműködő partnereink

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.,
Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.,
Magyar Porcelánmanufaktúra Zrt.
Valeo Autoelectric Kft.,
Continental Automotive Hungary Kft.
Denso Manufacturing Hungary Ltd.,
Epcos Elektronikai Alkatrész Kft.
Duna-Dráva Cement Kft.,
LAFARGE Cement Magyarország Kft.
Lasselsberger-Knauf Kft.,
MOTIM Kádkő Kft.,
REFMON Tűzállóanyag-gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.,
IMERYS Magyarország Tűzállóanyaggyártó Kft.
Guardian Orosháza Kft.,
Ajka Kristály Üvegipari Kft.,
General Electric Hungary Rt.,
Salgglass Zrt.
Bakony Ipari Kerámia Kft.,
Zalakerámia Zrt.,
MAT Kerámia Kft.
Bramac Kft.,
Wienerberger Téglaipari Zrt.
Leier Hungária Kft.
Villeroy & Boch Magyarország Kft.,
Alcoa-Köfém Kft.
Poppe + Potthoff Hungária Kft.

 

 

Dékáni vezetés

ns

Dr. Németh Sándor dékán
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C134
telefon: 88/624-000, 6076
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ct

Dr. Horváth Krisztián oktatási és akkreditációs dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-743
Analitikai Kémia Intézeti Tanszék C419
telefon: 88/624-000,6092
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ns

Dr. Abonyi János tudományos és stratégiai dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet, C239
telefon:88/624-000, 6078
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

dr. Kurdi Róbert

Dr. Kurdi Róbert gazdasági dékánhelyettes
Dékáni Titkárság B101-102
tel.: 88/624-746
Környezetmérnöki Intézet, C407/1
telefon: 88/624-000, 6024, 4017
mobil: 30/410-6176
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A kari vezetés munkatársai

Pados Alexandra

Pados Alexandra ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-294
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ja

Fekete Rita ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-743
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gyurikáné Luteránus Éva

Gyurikáné Luteránus Éva ügyintéző
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-746
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MD IMG 5546

Major Dóra ügyvivő szakértő
Dékáni Titkárság B101-102
telefon: Telefon: 88/624-700
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Felvételizőknek Szakjaink Alapképzések (BSc) Anyagmérnöki alapszak