Ipar Napjai 2019 hallgatói verseny - III. helyezés

A hagyományokhoz híven, idén is megrendezésre került az Ipar Napjai Verseny és Expo Budapesten, a Hungexpoban, május 17-én. A verseny az ipari szektorban fellelhető problémákra és feladatokra fókuszáltan, gyakorlatias példákkal és feladatokkal szolgál a mérnöki kihívásokat kereső hallgatók számára. Minden évben, tavasszal és ősszel is lebonyolításra kerül egy-egy ilyen megmérettetés, melyben a tavaszi egynapos, az őszi -nagyobb- 3 napos rendezvény.


Idén a Pannon Rája Solar Boat Team villamoshajó-építő csapatunk 3 hallgatójából alkotott kisebb csapat nevezett és szerepelt eredménnyel.
Csapattagok:

Árkovits András
Csonka-Takács Dávid
Diófási Dávid

A 18 induló csapatból sikerült a megosztott III. helyen szerepelnünk, illetve elhoztuk a Continental Hungary Kft. és a Gimex Hidraulika Kft. különdíjait is.

Az első 5 helyezett az alábbiak szerint alakult:

I. Arrabona Racing Team
II. BME Motorsport
III. Szombathelyi Gépész #1
III. Pannon Rája Solar Boat Team
V. Szombathelyi Gépész #2

Ez úton is gratulálunk a Pannon Rája Solar Boat Team csapatunknak!

 

 

XXV. Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny (2019)

 

Idén immár jubileumi huszonötödik alakalommal került megrendezésre az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny (2019. április 16-18.). A verseny helyszínének az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Óbuda adott otthont.

A Pannon Egyetem Mérnöki Karáról egy csapat vett részt a Járműmechatronika Intézeti Tanszék képviseletében Szubrutinosok csapatnévvel (a csapat tagjai: Csalódi Róbert, Töreky Balázs, Torma József Flórián). A PLC verseny három fő részből állt.

Az első napon elméleti kérdéssort kellett megválaszolni, a kérdések kiterjedtek az irányítástechnika különböző területeire, mint például méréstechnika, elektrotechnika, digitális technika, informatika és pneumatika.

A második napon gyakorlati feladatmegoldás következett. Erre a napra a Westmount cég által kidolgozott feladványt kellett teljesíteni. Egy kollaboratív robotot kellett PLC-vel vezérelni úgy, hogy egy mozgató szalagra tetszőleges sorrendben felhelyezett betűkkel ellátott kockákat előszőr be kellett azonosítani, majd abc sorrend szerint rendezni. Bizonyos megkötések nehezítették a feladatot például meg volt adva, hogy mely helyeken tud a robot kockákat mozgatni és hol nem. Illetve a szalagot is úgy kellett mozgatni, hogy csupán két tároló hely állt rendelkezésre a szalag két szélén.

A harmadik napon az Evosoft Kft munkatársai által létrehozott virtuális „Kert”-ben kellett egy robot fűnyíróval levágni a füvet. A feladat két részfeladatra volt osztva. Mindkét résznél meg volt adva a kezdőpont. Az elsőnél a kezdőponttól kellett egy véletlen helyre elérnie a robotfűnyírónak úgy, hogy közben nem forog a vágópenge. Ezt az útvonalat rögzíteni kellett majd a rögzített koordinátákat alkalmazva vissza kellett juttatni a robotot a kezdőpontra. Itt is be kellett tartani egyéb megkötéseket például a területeken voltak akadályok, melyeket csakis balra lehetett kikerülni.

A második fele arról szólt, hogy egy másik ponthoz kellett eljutni, de itt már füvet is kellett vágnia. Figyelni kellett az akkumulátor töltöttségére mert egy kis idő múlva le is merült. Ekkor le kellett állítani a vágópengéket és el kell jutni a töltőhelyre. Amint feltöltött utána el kellett jutni oda, ahol abbahagyta a nyírást és folytatni kellett azt. Csapatunk a huszonöt induló közül a kilencedik helyezést érte el.

Techtogether 2018 mérnökverseny

 

2018-ban is, immár hagyományt teremtő módon, részt vett tanszékünk Pannon Racing nevű hallgatói csapata a Hungexpon megrendezésre kerülő Techtogether felsőoktatási versenyen.A rendezvény több feladatrészből állt, melyeket 3 napon keresztül teljesítettek a csapatok. Az eredményes szereplés és a kvalifikáció elengedhetetlen részét képezte az előzetes tervezési feladatok teljesítése, melyben helyett kapott pl.alkatrész tervezése és méretezése CAD szoftverben, vagy valamilyen minőségirányítási probléma megoldása is. A helyszínen, az ún. "expo-catching" során a csapatok az autóipari kiállítók és beszállítók munkatársait felkeresve oldották meg a feladatokat. A verseny része volt egy expo témához kötődő terjedelmes kvíz kitöltése is.

techtogether2018.jpg


A versenyen az eddigi évekhez hasonlóan, a legtöbb magyarországi egyetemről neveztek csapatok. A szoros és kiélezett mezőnyben a Pannon Racing csapatunk az eredményesnek számító, erős középmezőnyben végzett, a 8. helyen a 14 csapatból. Az első 3 helyen a BME Formula Racing Team (Bp), az Arrabona Racing Team (Győr) és a Szombathelyi Gépész csapata végzett, rendre 762, 728 és 727 ponttal.


Idén is bízunk benne, hogy még jobb eredménnyel vehetünk részt a versenyen 2019 őszén.

Claas Unitech 2018 mérnökverseny

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a CLAAS UniTech mérnökversenyt, ahol műszaki egyetemi hallgatóknak kellett egyedi építésű arató- és cséplőgépekkel a mezőgazdasági munkát szimuláló feladatokat megoldaniuk.

A hallgatók 2-4 fős csapatainak kellett egyedi tervezésű mezőgazdasági gépeket építeniük, amelyekkel különböző ügyességi, a való élet problémáit szimuláló feladatokat oldottak meg. Az eseményre nagy volt az érdeklődés, ugyanis 30 csapat nevezett.

A Pannon Egyetemről első ízben vettek részt hallgatók a versenyen, amely fontos tapasztalatokkal gazdagította a résztvevőket. Két csapat is a döntőbe jutott, ahol a Farmers of Pannon University a 8., a Tímném pedig a 9. helyet érte el.

 

pannonfarmers_2.jpg

"Betakarítás"

Sokoldalú gépekre volt szükség, ugyanis az április 19-i, Törökszentmiklóson rendezett döntőn 3 feladatot is teljesíteni kellett. Először a megépült kombájn mobilitását tették próbára szlalompályán és egy fékezőteszten, majd az aratási feladat következett, ahol teniszlabdákat és fakockákat kellett „betakarítani”, valamint szortírozni. A gépek valódi használhatóságát egy reális akadályokat szimuláló fárasztóteszt keretein belül is próbálták bizonyítani: a sofőrök különböző terepakadályokon küzdötték át magukat, ügyelve arra, hogy a jármű nehogy járóképtelenné váljon, vagy alkatrészt veszítsen.

A csapatok tagjai:

Farmers of Pannon University (8. helyezés)

Kemény Patrik
Szombathelyi Mátyás
Gerőcs Bálint
Perényi Gellért
Mühlbauer Tamás

 

Tímném (9. helyezés)

Varga Dániel
Béres- Deák Márta
Bánki Nándor
Kertész Bence
Németh Gábor

timname2.jpgAz elért eredményhez gratulálunk!
A csapatok részvétele a Pannon Egyem Gépészmérnöki Intézetének Járműmechatronikai Intézeti Tanszékének segítségével és a szponzorok támogatásával vált lehetővé. A támagtást ezúton is köszönjük!

 

pannon_farmers_3.jpg

Tartóssági teszt

XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

Hagyományokhoz híven, idén immár 24. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. 2018-ban a Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Műszaki Informatika Tanszéke rendez meg, március március 26-28 között. A versenyen ipari automatizálási feladatok megoldását kell megvalósítsák a versenyzők, virtuális és/vagy valós technológiákon Az eredményes csapatokat komoly díjakkal, pénzjutalommal és számos támogatói kategória különdíjjal jutalmazzák a szervezők. Ezen kívül az eredményes helyezés kiemelkedő referenciát, eseteként akár álláslehetőséget is kínál a résztvevőknek.

További infó itt:

http://www.inf.u-szeged.hu/plc

A korábbi évek sikereire és élményeire való tekintettel, a Járműmechatronika Intézeti Tanszék idén is tervezi hallgatói csapat delegálását a versenyre. Max. két, 3 fős csapatnak van lehetősége részt venni a versenyen, illetve a jelentkezés előzetes szintfelméréshez, majd azt követő felkészítéshez kötődik. A versenyen való részvételhez szükséges a házi szintfelmérő eredményes teljesítése.
További információért és regisztrációért Csomós Bencét kell keresni, a C220-ban, január 31-ig.

Intézet vezetőség, kapcsolat

fd 2011

Dr. Fodor Dénes intézetvezető
szoba: C218
telefon: 88/62-4000/6082
e-mail:This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  Ihász Gabriella
szoba: B108
telefon: 88/62-4264
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">
Összes elérhetőség az egyetemi telefonkönyvben: 
http://uni-pannon.hu/index.php/elerhetosegek/telefonkonyv (Géptan Intézeti Tanszék, Járműmechatronika Intézeti Tanszék)
Hírek